torstai 17. maaliskuuta 2011

Miksi tarvitsemme aina kriisin toimiaksemme?

Ydinvoima on puhututtanut viime viikon aikana paljon eikä syyttä tietenkään. Japanin tilanne on pelottava eikä uutisen painoarvoa minusta vähennä lainkaan se, etteivät saasteet tänneasti yltäisi. Missään lintukedossa tässä ei eletä vaan maailmalla tapahtuvat pahat asiat koskevat meitä ja meillä on niistä aina jollain tapaa myös moraalinen vastuu seurausten kautta jos ei muuten.

Itseäni tässä asiassa on erityisesti häirinnyt se, että Suomen ydinvoiman turvallisuudesta on jotenkin herätty taas puhumaan vasta nyt. En tarkalleen muista, mutta minusta kuitenkin taannoinen kahden uuden ydinvoimalan päätös tehtiin aika kivuttomasti, ei siinä hirveää julkista kohua noussut ja miekkareissakin taisi heilua vain se perusgreenpeace sakki. Liian helpolla päättäjämme silloin pääsivät ja liian helposti jotenkin se unohdettiin. Tai ainakin minulle tällainen mielikuva jäi silloin.

Itselle noiden kahden uuden voimalan hyväksyminen oli kova isku ja jotenkin taas yksi naula tämän järjettömän maailman arkkuun tietyllä tapaa. En oikeasti näe mitään järkeä uusien voimaloiden rakentamisessa ja tulevaisuus niiden kanssa tuntuu ahdistavalta. En usko että yksikaan insinööri pystyy suunnittelemaan laitosta, joka olisi kaikille luonnonolosuhteille ja terrori-iskuille varma. Ei ole sellaista riskianalyysia tai mielikuvitusta, joka pystyisi kaiken ottamaan huomioon. Ja niin kauan kun ydinonnettomuuden riskiä ei voida kokonaan poissulkea, ei voimaloita pitäisi rakentaa. Oma lukunsa on myös tuon jätteen sijoittaminen, se on moraalisesti myös hyvin lyhytnäköistä toimintaa. Laitosten rakentamisen sijaan meidän tulisi yksinkertaisesti miettiä uusia tapoja säästää energiaa, luopua ihan konkreettisesti jostain elämäntavassamme ja keksiä uusia energiantuottamisen tapoja tietenkin.

Miksi siis kaikkeen herätään vasta, kun jotain ikävää tapahtuu? Miksi nyt Saksa sulkee ydinvoimaloitaan, Suomi tutkii turvallisuutta voimaloissaan jne? Miksei näiden asioiden hoitaminen kuulu perusasioihin, joka tehdään itsestäänselvästi? Olen taas idealisti, näinhän me ihmiset toimimme aina. Vakava tulipalo Suomessa aiheuttaa sen, että tarkastamme palohälyttimet ja ulosmenoreitit, olemme hetken varovaisempia kynttiöiden käytössä emmekä kuivata vaatteita saunassa, mutta pian varoittava esimerkki unohtuu, turvatoimet vähenevät kunnes taas jotain sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti