Matkaillessani tällä viikolla Itä-Suomessa sukuloimassa, mielessä pyörivät jälleen Suomen maatalous ja ennen kaikkea tehotuotantotalous. On niin surullista, että puhtaan luonnon maassa Suomessa ollaan niin hakoteillä luomun ja ruoan luonnollisuuden suhteen. Luomua ei riittävästi markkinoida Suomessa ja sitä pidetään jotenkin viherpiipertäjien höyrähtelynä. MTK jankkaa vain sitä, että kaikki tuotanto Suomessa on luonnonmukaista, mikä ei kuitenkaan millään muotoa pidä minusta paikkansa.
Ruoantuotanto on kaukana luonnollisuudesta ja puhtaudesta tällä hetkellä ja tulevaisuus näyttää vain menevän entistä hurjempaan suuntaan. Jos ja nähtävästi kun Suomeen alkaa virrata geenimuunneltuja lajeja, ei koko maassa voida viljellä enää mielestäni luomua. Eikä lihakaan voi olla luomua jos eläimille syötetään gmo-ruokaa. Vaikka muuta väitetään, on riski gm-kasvien leviämiselle muiden kasvien joukkoon suuri. Gmo kasvien viljely on silkkaa ihmiskoetta, jolle en näe järkeä. Siitä, mitä näistä kasveista lopulta jää meihin ja miksi ne meitäkin muokkaavat ajan saatossa, ei ole takeita. Sen sijaan, että koetamme muuttaa kasvituotantoamme koko ajan tehokkaammaksi ja luonnottomammaksi, meidän tulisi ikävä kyllä muuttaa ruokailutottumuksiamme.
Venäläiset tutkimukset, joissa löytyi antibiootteja suomalaisesta lihasta, ovat mielestäni hälyttäviä, eikä niitä ole oikein puhtain paperein täällä kommentoitu. On kummallista, miten Suomessa voidaan kuitata antibioottien löytyminen lihasta vain lainsäädäntöjen eroavaisuuksilla. Minusta lihasta ei saa löytyä antibiootteja missään tutkimuksessa ja tulokset ovat siis hälyttäviä. Pelkään pahoin, että ne ovat tulleet lihaan gm-soijasta, jota possuillemme kuulemma jo syötetään reippain mielin. Nyt aion olla entistä tarkempi sen suhteen, mitä lihaa kaupasta kotiin raahaan.
Mikä tätä maailmaa vaivaa, taas on vain pakko miettiä ja kysyä vaikka se niin kliseistä onkin. Ruoantuottaminen erkanee koko ajan vain kauemmaksi luonnollisuudesta ja lähellä tuotetusta. Koska halutaan tehokasta ja halpaa tuotantoa, pitkiä säilyvyysaikoja ja standardia tuotetta, ollaan valmiita ottamaan suunnattomia riskejä, joiden seurauksia ei kukaan tiedä. Onneksi sentään Euroopassakin moni valtio on kieltänyt gm-kasvien viljelyn maillaan. Käsittämätöntä vain on, ettei näiden maiden joukosta löydy Suomea vaan esimerkiksi Romania, Bulgaria, Ranska ja Italia ovat ymmärtäneet tilanteen vakavuuden.
Vai olenko vain konservatiivinen, vanhoja hyviä aikoja katkerana muisteleva höppänä, joka ei ymmärrä tämän päivän maailmasta mitään? Jos saisin päättää, haluaisin ostaa ruokani lähellä olevista pikkukaupoista, joissa ruoka on tuoretta, puhdasta ja terveellistä vailla säilöntäaineita, lääkeaineita, marinadeja tms moskaa. Tiedän olevani moraaliton siinä mielessä, että paasaan tehotuotannon ongelmista ja mässäilen lihalla, mutta kait asioiden tiedostaminen ja huonon omantunnon poteminen on jo alku omien tottumusten muuttamiselle.
Lähteitä mm: www.luomu.fi, hesari ja www.maaseuduntulevaisuus.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti